Mobilitetsrapporten 2024
Insikter om svenskars inställning till mobilitet

Vår senaste rapport belyser de mest aktuella trenderna och utmaningarna inom framtidens mobilitet. Genom ett omfattande undersöknings- och analysarbete kan vi dela med oss av insikter om hur företag och privatpersoner kan navigera i en värld som behöver förändras snabbt.

Med elbilar, laddinfrastruktur och framtidssäkrad mobilitet i fokus presenterar rapporten data som ger en tydlig bild av var vi står idag – och vad som krävs för att möta morgondagens utmaningar.

De som inte har elbil anser att de är dyrare att äga. Däremot visar undersökningen att de som faktiskt äger en elbil ofta ser den totala kostnaden (TCO) som lägre, tack vare lägre drifts- och underhållskostnader.

Våra insikter i korthet

Vi har frågat tusentals svenska privatpersoner och företag om deras inställning till mobilitet. Det här är vad vi kom fram till.

  • Elbilsomställningen går långsamt

    Även om intresset för elbilar är stort noteras en avmattning i nyregistreringarna under 2024. Höga inköpspriser och laddinfrastruktur pekas ut som hinder.

  • Elbilens pris inte ett problem

    Trots ett högt inköpspris ser elbilsförare totalekonomin (TCO) som en av de största fördelarna med elbilen.

  • Policydokument är nyckeln

    För att framtidssäkra fordonsflottan behöver fler företag uppdatera sin bilpolicy. Detta gäller speciellt mindre företag. 

  • Lätt mobilitet

    Lätt mobilitet lyfts fram som ett komplement till bilresor, för såväl privatpersoner som företag, och förväntas öka i framtiden.

  • Bildelning

    Det finns ett intresse för bildelning men flera utmaningar kvarstår innan det når sin fulla potential.

  • Solceller och batterilagring

    Intresset för att producera och lagra egen el är utbrett bland såväl företag som privatpersoner i Sverige.

Vill du läsa rapporten i sin helhet?

Ladda ner Mobilitetsrapporten 2024 för att få insikter om hur svenska företag och privatpersoners inställning är till mobilitet. Fyll i formuläret så skickar vi rapporten till dig.

Elektrifiering bromsar in

För att Sverige ska kunna nå sina klimatmål behöver elektrifieringen av fordonsflottan accelereras. Trots detta ser omställningen ut att sakta in. 

Hindren är tydliga: höga inköpspriser, bristande räckvidd och otillräcklig laddinfrastruktur. Företag oroar sig särskilt för laddmöjligheter, medan privatpersoner främst ser pris och räckvidd som avgörande faktorer.

Nyregistrerade bilar 2023 fördelade efter drivmedel

  • 0

    %

    Elbil

  • 0

    %

    Laddhybridsbil

  • 0

    %

    Fossildrivna bilar

Positiv syn hos elbilsförare

Många tror att elbilar är dyra, men de som redan äger elbilar vittnar om lägre totalkostnad (TCO) tack vare lägre driftkostnader. Företag som bytt till elbilar ser också stora ekonomiska fördelar, särskilt med laddning på arbetsplatsen. Erfarenhet av elbil minskar dessutom räckviddsoron betydligt.

Policydokumenten avgörande för omställningen

Det finns ett tydligt samband mellan ett företags storlek och hur stor del elbilar och laddhybrider som återfinns i deras fordonsflotta. Data visar exempelvis att hela 95 procent av företagen med över 500 anställda har inkluderat elbilar och laddhybrider i sina fordonsparker. I kontrast till de större företagen har endast 57 procent av företag med färre än tio anställda elbilar eller laddhybrider.

Framtidens mobilitet är (i alla fall delvis) lätt

Idag har 76 procent av svenskarna tillgång till någon form av lätt mobilitet, där cyklar är det vanligaste transportmedlet, följt av elsparkcyklar. Av de tillfrågade anser 7 procent att lätt mobilitet helt kan ersätta bilresor och 46 procent menar att lätt mobilitet delvis kan göra det. 47 procent ser inte möjligheten att byta ut bilen mot lätt mobilitet i nuläget.

Den vanligaste anledningen till att svenska hushåll har skaffat en laddbar bil är av miljöskäl. 41 procent angav det alternativet.
Mobilitetsrapporten 2024

Intresse för bildelning finns men utmaningar kvarstår

Delar av såväl allmänheten som företag visar ett intresse för att dela fordon som ett medel för att minska kostnader och öka flexibiliteten i sitt mobilitetsbehov. Enligt vår undersökning är var femte privatperson (21 procent) villig att dela sin bil genom en bildelningstjänst, under förutsättning att detta leder till en lägre månadskostnad. Samtidigt visar nästan var tredje företag (32 procent) ett intresse för att inkludera bilpoolslösningar som en del av deras mobilitetsstrategi.

Stort intresse för solceller och batterilagring

Intresset för att producera och lagra egen el är utbrett bland företag och privatpersoner i Sverige. En tredjedel av företagen uttrycker ett behov av att installera solceller och batterilagring för att möta sina energibehov på ett mer hållbart och kostnadseffektivt sätt.

Skräddarsydd presentation och rådgivning

Vill du ta del av en skräddarsydd presentation av rapporten och få rådgivning om hur du som företag framtidssäkrar er fordonsflotta? Fyll i formuläret så kontaktar vi dig för att boka en genomgång.

Ta del av rapporten

Ta del av Mobilitetsrapporten 2024 för att få insikter om hur svenska företag och privatpersoners inställning är till mobilitet. Fyll i formuläret så skickar vi rapporten till dig.

Tack för att du vill ta del av Mobilitetsrapporten 2024!

Rapporten kommer per e-post till dig. Titta i din skräppost om du inte har fått något mejl efter några minuter.

Dina uppgifter

Om du fyller i formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att skicka vår Mobilitetsrapport till dig per e-post. Du hittar mer information om vår personuppgiftsbehandling i vår dataskyddspolicy.